top of page
  • Tuomas

Tuomas Tujula toi Italian Super GT-avauksessa Lamborghinin viidentenä ruutulipulle

Italialaisen urheiluautovalmistajan Lamborghinin Tuomas Tujula, 23, sekä hänen autokuntansa #63 sijoittui viidenneksi Italian Super GT -sarjan avauksessa Italian Mugellossa. Kolmen tunnin endurance-kilpailussa Tujulan autokunta jäi kilpailun voittaneesta Audi Sport Italian autokunnasta #12 reilun puolen minuutin päähän.

Italian kansainväliset ratasarjat käynnistyivät koronapandemian jälkeen urheiluautojen Super GT-sarjan avausosakilpailulla Italian Mugellossa. Lamborghinin kuljettaja-akatemiassa ajava Tuomas Tujula toi yhdessä Tanskan Frederik Schandorffin sekä Hollannin Danny Kroesin kanssa Lamborghini Huracán GT3 Evo -autokuntansa #63 ruutulipulle viidentenä. Kilpailun voittoon ajoi Audi Sport Italian autokunta #12, jolle vain alle sekunnin kymmenyksen taipui BMW Team Italian autokunta #7.


Autokuntansa nopeimman kierrosajan sekä viimeisen ajo-osuuden ajanut Tujula kertoi, että

kilpailu sujui ennakko-odotusten mukaisesti ilman virheitä.

- Frederick (Schandorff) otti kuudennesta ruudusta hyvän lähdön ja nousi ensimmäisellä kierroksella kahden Ferrarin ohi neljänneksi. Auton keula sai ensimmäisissä mutkissa hieman osumaa. Meillä oli myös hieman liian korkeat rengaspaineet, mutta tulimme ensimmäisen tunnin jälkeen kuljettajavaihtoon neljäntenä.

- Toisella ajovuorolla Danny (Kroes) ajoi vähäiseen kokemukseensa nähden loistavan stintin. Ihan 105 prosenttisen suorituksen. Hän piti vuoronsa lopulla hyvin AF Corsen Ferrarin takanaan, Tujula kertoo.


Tujulan oma ajovuoro käynnistyi epäonnisesti.

- Jostain syystä varikkopysähdyksen kestosta ilmoittava kello ei toiminut vaan se näytti kilpailuaikaa. Kommunikaatiovirheen takia olin edelleen varikkoruudussa vaikka varikkopysähdyksen minimiaika oli jo päättynyt. Menetimme tilanteessa neljännen sijan Ferrarille.

- Oma ajovuoroni sujui virheittä ja oli lähellä auton maksimia. Kaikkeni tein ja ensimmäisillä kierroksilla sain Ferrarin uudelleen kiinni, mutta muutaman kierroksen jälkeen tämän viikonlopun BoB (Balance of Perfomance) eli sata ylimääräistä kiloa autossamme näkyivät ja Ferrari paineli maisemaan.

- Omaan tekemiseeni olen tyytyväinen. Olin koko viikonlopun ajan nopein Lamborghini-kuljettaja. Tämä oli myös urani ensimmäinen kuivalla kelillä ajettu endurance-kilpailuni. Kyytini oli koko viikonlopun ajan hyvää, sillä kilpailussa oli mukana myös Lamborghinin tehdaskuljettaja (Giovanne) Venturini.


Mugellon aika-ajossa lauantaina Audin ja BMW:n joukkueet menivät kärjessä menojaan. Tujulan Lamborghini-autokunta ajoi itsensä ruutuun kuusi. Autossaan ajovuorot jakaneet Tanskan Frederik Schandorff, Hollannin Danny Kroes ja Tuomas Tujula kellottivat omat parhaat aika-ajokierroksensa reilun 0,2 sekunnin kymmenyksen sisälle toisistaan.

- Oma aika-ajosuoritus lähti haastavista lähtökohdista liikkeelle. Sain tehtäväksi ajaa ensimmäisen vuoron. Automme oli maksimipainossa, ensimmäistä kertaa viikonlopun aikana uudet renkaat alla ja aika-ajoikkunoita oli kaksi kahden kierroksen mahdollisuutta. Ei se ollut helppo tilanne, mutta selvisin siitä hyvin.

- Ensimmäisellä yrityksellä tein yhden pienen oman virheen ja toisella yrityksellä oli ruuhkaa. Olin kuitenkin autokuntamme nopein, mikä yleensä ei ole aika-ajon aloittava kuljettaja. Mutta tulos (kuudes sija) oli pöydällä ja sillä mentiin.

- GT-kilpa-autoilu on joskus tällaista. Aina ei autossa riitä vauhtia. Toivotaan, että suorituskykyä tasoittava BoB (Balance of Perfomance) olisi Lamborghinille seuraavassa osakilpailussa jo suotuisampi. Ajoimme tänään automme suorituskykymme ylärajalla, ja silti kärkivauhtiin ei ollut asiaa.


Urheiluautojen Italian Super GT sarja jatkuu kahden viikon kuluttua kauden ensimmäisellä Sprint-osakilpailulla Misanossa Italiassa.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuva: Acisport)

Tuloksia; ITALIAN SUPER GT Endurance 3h Mugello, Italia:

1. Audi Sport Italia #12 (Mattia Drudi (ITA), Riccardo Agostini (ITA) Daniel Mancinelli (ITA)) Audi R8 LMS: 3:00;06

2. BMW Team Italia #7 (Stefano Comandini (ITA), Marius Zug (GER), Alexander Sims (GBR)) BMW M6 GT3: + 0,024

3. Imperiale Racing #32 (Galbiati Kikko (ITA), Giovanne Venturi (ITA), Vito Postigliona (ITA)) Lamborghini Huracán GT3 Evo: + 10,994

4. AF Corse #71 (Giorgio Roda (ITA), Alessio Rovera (ITA), Antonio Fuoco (ITA)) Ferrari 488 GT3: + 13,028

5. Vincenzo Sospiri Racing #63 (Danny Kroes (NED), Frederick Schandorff (DK), Tuomas Tujula (FIN), Lamborghini Huracán GT3 Evo: + 36,816

6. Vincenzo Sospiri Racing #19 (Steven Aghakani (USA), Raffaele Giammaria (ITA) Leonardo Pulcini (ITA)), Lamborghini Huracán GT3 Evo: + 1:27,741
bottom of page