top of page
  • Tuomas

Tuomas Tujula nousi Span klassikkokilpailussa upeasti palkintopallille

Garage 59-tallin Aston Martin GT3 -autokunnan #159 Tuomas Tujula nousi ensikertalaisena komeasti Span 24 tunnin klassikkokilpailussa palkintopallille. Tujula sijoittui Silver Cup-luokassa kolmanneksi ja ajon kokonaiskilpailussa sijalle 14. Silver Cup -luokan palkintopallilla nähtiin kaksi suomalaiskuljettajaa, kun Mercedes-AMG GT3-autokunnassa #90 kilpaillut Patrik Kujala juhli Silver Cup-luokan voittoa. Spassa yleiskilpailun voittoon ajoi Ferrarin autokunta #51.

Maailman parhaat GT-tiimit ja -kuljettajat keräävä Span 24 tunnin klassikkokilpailu on ajettu Belgiassa. Tujulan autokunta #159, johon kuuluivat suomalaiskuljettajan lisäksi Ranskan Valentin Hasse-Clot, Tanskan Nicolai Kjærgaard ja Iso-Britannian Alex MacDowall, starttasi lauantaina klo 17:30 24 tunnin ajoon 58 GT3-autokunnan joukossa ruudusta 36.


Kilpailun alussa tapahtuneen neljän auton kolarin takia ajoa ajettiin pitkään keltaisten lippujen alla. Ensimmäisen ajotunnin jälkeen #159 oli pudonnut sijalle 45, josta käynnistyi upea nousu. Kuuden tunnin ajon jälkeen autokunta #159 oli noussut jo kokonaiskilpailussa sijalle 31 ja 12 ajotunnin jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sijalle 22. Silver Cup -luokassa sijoitus oli jo viides.


Kuusi tuntia ennen kilpailun loppua #159 autokunta oli jo taistelemassa tosissaan Silver Cup -luokan voitosta. Autokunta ajoi yleiskilpailussa sijalla 13 ja Silver Cup -luokassa toisena. Viisi tuntia ennen ruutulippua Tuomas Tujula nosti Aston Martinin #159 ensimmäisen kerran Silver Cup -luokan johtoon. Kuljettajavaihdon jälkeen epäonni astui kuvaan mukaan, kun Aston Martinin etuovi ei pysynyt kiinni ja autokunta joutui seisomaan ylimääräisen minuutin ratavarikolle.


Viimeisten kahden tunnin ajan #159 ajoi valtavalla vimmalla kärkeä takaa. Takaa-ajo laantui ensin turva-autojaksoon ja lopulta vesisateeseen, joka jatkui kilpailun maaliin asti.

Tujulan #159 Aston Martin -autokunta kiersi 24 tunnin ajon aikana seitsemän kilometriä pitkää Span rataa kaikkiaan 550 kierrosta eli 3850 km ja hävisi kakkossijan 1.1 sekunnilla!

- Olen erittäin tyytyväinen, että pääsimme maaliin. Aika moni muu autokunta jäi matkan varrelle. Todella haastava kilpailu. Muutama tunti ennen kilpailun päättymistä kuljettajavaihdon yhteydessä oven lukituksen salpa jäi lukkoasentoon, eikä ovea saatu kiinni. Siinä meni hetki ennen kun mekaanikot huomasivat, mistä on kyse. Kun lukon lukitus oli purettu, pääsimme jatkamaan matkaa. Hävisimme tilanteessa reilut 50 sekuntia.

- Ei sekunnin tappio harmita. Näin jo lukkoepisodin aikana kauhuskenaarioita siitä, että kisamme keskeytyy sen takia. Erot jäivät pieniksi turva-autojakson takia ja kisan loppu ajettiin vesisateessa. Se nähtiin, että vuorokauden aikana voi sattua ihan mitä tahansa. Tilanteet muuttuivat hetkessä. Siksi olen erittäin tyytyväinen, että pystyimme ajamaan maaliin ja palkintopallille.


Tujula sanoo, että hänen oma ajamisensa rankan vuorokauden mittaisen ajon ensikertalaisena jäi selkeästi plussan puolelle.

- Olin Spassa ajamassa tiimilleni tulosta. He olivat tyytyväisiä tekemiseeni, ja se on kaikkein tärkein asia. Vavahduttavin kokemus oli ajaa kaksi perättäistä ajovuoroa aikaisin sunnuntaiaamuyöstä klo 3:00-5:00. Span vuoristorata pimeässä oli hurjan hieno kokemus.

- Fysiikkakin kesti kisan hyvin. Aika freesi olo oli maalissa, eikä ajovirheitä tullut. Valvominen itsessään oli tässä kisassa raskainta. Toivotaan, että saan tulevaisuudessa ajaa 24 tunnin kilpailuja enemmän, Tujula toivoi.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: Garage 59)

Lopputulokset: Silver Cup, Spa 24 tuntia, Spa-Francorchamps, Belgia:

1. #90 Mercedes-AMG GT3: Patrik Kujala (FIN), Ezequiel Perez Companc (ARG), Ricardo Sanchez (USA), Rik Breukers (NED) 550 kierrosta

2. #7 Mercedes-AMG GT3: Axcil Jeffries (ZW), Oscar Tunjo (COL), Paul Petit (FRA), Marvin Dienst (GER) + 1 kierros

3. #159 Aston Martin GT3: Tuomas Tujula (FIN), Valentin Hasse-Clot (FRA), Nicolai Kjærgaard (DEN), Alex MacDowall (GB) + 1.109bottom of page