top of page
  • Tuomas

Tuomas Tujula istuu Lamborghini GT3:n ratin taakse jo heinäkuussa

Italialaisen urheiluautovalmistajan Lamborghinin GT3-luokan kehitysohjelmaan viime vuonna valittu Tuomas Tujula, 23, pääsee aloittamaan kilpailukautensa heinäkuussa. VSR:n (Vicenzo Sospiri Racing) Lamborghinilla Italian Super GT -sarjassa kilpaileva Tujula on odottanut uutisia koronapandemian aikaansaamista muuttuneista suunnitelmista kotonaan Lappeenrannassa.

Helmikuun lopulla kaiken piti olla valmista, mutta sitten tuli COVID-19, joka käänsi 23-vuotiaan kilpakuljettajan suunnitelmat päälaelleen. Tujula oli vielä helmi-maaliskuun vaihteessa testaamassa Pohjois-Italiassa alueella, joka muuttui yhtäkkiä Euroopan pahimmaksi pandemia-alueeksi.

- Alueella ei aluksi tajuttu tilanteen vakavuutta. Suunnittelimme seuraavia testejä vielä maaliskuun lopulle vaikka pandemia oli jo levinnyt laajalle alueelle. Ajoin vielä maaliskuun alussa erikoisluvalla testit Italiassa, jonka jälkeen hommat vihellettiin ulkonaliikkumiskiellon astuessa voimaan poikki ja matkustin takaisin Suomeen.

- Italian autourheiluliitto ACI Sport yritti viedä sarjojaan normaalisti läpi, mutta lopulta oli nostettava kädet pystyyn, Tujula kertoo.


Reilun neljän kuukauden tauon jälkeen italialaiset moottoriradat avaavat hiljalleen oviaan ja kauden uusi aloitus on suunniteltu heinäkuulle. Alun perin Super GT -kauden piti käynnistyä Monzan moottoriradalta toukokuussa, mutta pandemia siirsi ensimmäisen kilpailuviikonlopun heinäkuun puoliväliin Mugelloon. Monzan avausosakilpailu on siirretty toukokuulta marraskuulle ja kesäkuussa ajettavaksi suunniteltu Vallelungan osakilpailu poikkeuksellisesti joulukuulle.


Tujulaa ajattavan entisen F1-kuljettaja Vicenzo Sospirin omistaman VSR-tiimin henkilökunta perheineen säästyi tartunnoilta.

- Onni onnettomuudessa. Yksikään tiimini henkilökunnasta perheineen ei altistunut virukselle. Suomeen palattuani olin kaksi viikkoa karanteenissa. Tässä viimeisten kolmen kuukauden aikana olen valmistautunut kiireiseen loppuvuoteen lataamalla akkujani, rakentamalla kuntopohjaani sekä pitämällä simulaattorin avulla ajotuntumaani yllä.

- Kauden aloituksen siirtyminen ja epäselvät tulevaisuuden näkymät toivat tiimilleni tappioita, mutta suurempia ongelmia ei ole ollut. Kalusto ja tehtaan puolelta tuleva tuki ovat kunnossa, joten kaikki on valmista tulevaan.


Italian Super GT -kausi venyy pitkälle loppuvuoteen. Sarjan viimeinen startti kilpaillaan Suomen itsenäisyyspäivänä joulukuussa.

- Se on sama kaikille, mutta loppuvuoden kisat ovat jo sääolosuhteidenkin puolesta poikkeuksellisia ja uusi kokemus, sillä Italiassakin on joulukuussa melko kylmää. Olemme uuden edessä, Tujula povaa.


Tujula kertoo, että maaliskuun alussa ajetuista testeistä jäi hyvä pohja, josta jatkaa.

- Liikkumisrajoitusten takia jouduimme vaihtamaan testiradan Vallelungasta Modenaan. Testissä poistimme lähinnä talven jäljiltä ruosteita ranteista, mutta saimme testattua kautta varten jonkin verran myös jarruja.


Takaisin Italiaan Tujula kertoo matkustavansa kesä-heinäkuun vaihteessa.

- Italian valtion puolelta on sarjamme ulkomaalaisille kuljettajille myönnetty erikoislupa matkustaa maahan ilman kahden viikon karanteenia. Olemme suunnitelleet ensimmäisiä testejä kesäkuun lopulle sekä heinäkuun alkuun. Kilpailut ajamme joka tapauksessa tyhjille katsomoille, mutta en vielä tiedä, että mitä muita rajoituksia kilpailutapahtumiin määrätään. Toivotaan, että uusitut suunnitelmat kuitenkin toteutuvat ja pääsemme viemään kauden turvallisesti läpi.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuva: VSR)


UUSITTU ITALIAN SUPER GT KILPAILUKALENTERI 2020:

17.-19.7. Mugello (endurance)

31.7.-2.8. Misano (endurance)

28.-30.8. Imola (sprint)

18.-20.9. Vallelunga (endurance)

2.-4.10. Mugello (sprint)

16.-18.10. Monza (endurance)

6.-8.11. Monza (sprint)

4.-6.12. Vallelunga (sprint)
bottom of page