top of page
  • Tuomas

Tuomas Tujula debytoi Aston Martinin ratissa Ranskassa

Tuomas Tujula aloittaa urheiluautojen GT World Challenge Eurooppa Sprint Cup -sarjan tulevana viikonloppuna Ranskan Magny-Coursista. Suomalaiskuljettaja hakee menestystä tehtaan tuesta nauttivan brittiläisen Garage 59 -tallin #159 Aston Martin GT3:lla yhdessä Tanskan Nicolai Kjaergaardin kanssa.

Pitkä odotus ja ajotauko on vihdoin takana. Tuomas Tujula, 24, pääsee tulevana viikonloppuna avaamaan kautensa urheiluautojen GT World Challenge Eurooppa Sprint Cup -sarjan avausosakilpailuissa Magny-Coursissa Ranskassa. Lähtöruudukkoon asettuu 27 autokuntaa ja kahdeksan eri autonvalmistajan kilpa-autoa, joista Tujula ajaa Garage 59 -tallin #159 Aston Martin GT3-autoa yhdessä Tanskan Nicolai Kjaergaardin kanssa.

- Aika puhtaalta pöydältä aloitetaan. Kauden avaukseen ei ole suurempia tavoitteita. Kahden päivän valmistavat testit eivät sujuneet ikävä kyllä ongelmitta. Pari päivää piti päästä ajamaan, mutta kohtasimme yllättäviä ongelmia ja sain ajettua vain puolipäivää testiä. Vaikka kierrokset jäivät vähiin, Ranskaan lähdetään tekemään omaa parasta ja katsotaan, mitä avauskisasta jää käteen. On sitä vaikeammistakin tilanteista aikaisemmin kauteen lähdetty.


Tujula kilpailee brittiläistiimin Garage 59:n Aston Martin Vantage GT3:lla. Talli on yksi Aston Martinin virallisesta tehdastuesta nauttivista asiakastalleista, joka tänä vuonna vastaanottaa päämiehensä taholta aiempaa enemmän teknistä ja taloudellista tukea.

- Hieman epäonnekkaiden testien jälkeen tallimme vauhti sarjan ensimmäisessä Endurance-kisassa oli huippuhyvää. Kun kaikki on uutta niin keskittyminen menee vielä uuden auton opiskeluun. Esimerkiksi kaikki komennot ja ohjauspyörään asennetut napit ja katkaisijat eivät ole vielä tuttuja.

- Perusajaminen tulee selkärangasta, mutta muihin ajon aikana tarvittaviin pieniin yksityiskohtiin pitää vielä liiaksi keskittyä. Kaikki toiminnot eivät tule ulkomuistista ja se vie aluksi vauhtia ajamisesta.


Tujulan ajajapari on Bentleyltä Aston Martinille siirtynyt Tanskan Nicolai Kjærgaard. Autokunta kilpailee tänä vuonna Silver Cupissa menestymisestä. Sarjan avausosakilpailun näyttämö Magny-Cours on suomalaiskuljettajalle uusi kilparata.

- Uusi ja kova sarja edessä. Jotta kauden aloitus ei olisi mitenkään helppo niin sarjan ensimmäinen osakilpailu ajetaan myöhään lauantai-iltana pimeässä. Olen kerran aiemmin kilpaillut GT-autolla pimeässä Italiassa Misanon radalla ja voitimme silloin. Hyvät muistot siis. Ennen avausstarttia meillä on yksi harjoitus pimeässä, ja uskon että se jelppaa paljon.


GT World Challenge Europe Sprint-sarja käynnistyy ensi viikonloppuna juuri ennen kun lauantai vaihtuu sunnuntaiksi. Tunnin ja yhden kierroksen mittainen avauskilpailu käynnistyy klo 23:25 Suomen aikaa ja se päättyy noin klo 00:30. Viikonlopun toinen osakilpailu lähtee liikkeelle sunnuntaina klo 15:40 Suomen aikaa ja se päättyy noin klo 16:50.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: GT World Challenge)

bottom of page