top of page
  • Tuomas

Tujulan voittohaaveet kariutuivat rengasrikon seurauksena rengasvalliin

Lamborghinin tehdastallina urheiluautojen GT World Challenge Eurooppa Endurance Cup -sarjassa toimivan sveitsiläisen Emil Freyn Racingin kuljettajakolmikko Tuomas Tujula, Konsta Lappalainen ja Stuart White joutui keskeyttämään sarjan toisen osakilpailun Ranskassa. Silver Cup-luokan voitosta taistelleen autokunnan matka päättyi rengasrikon seurauksena päin rengasvallia.

Lamborghinin tehdastallina GT World Challenge Eurooppa-ratasarjassa toimivan sveitsiläisen Emil Freyn Racingin Lamborghini Huracan GT3 Evo autokunta #14 oli huippuvauhdissa heti Paul Ricardin 1000 km kilpailun aika-ajossa. Kuljettajakolmikko Tuomas Tujula, Konsta Lappalainen ja Stuart White ajoi Silver Cup-luokan toiseksi nopeimpana Lamborghininsa aika-ajon jälkeen lähtöruutuun 11.

- Viikonlopun avauspäivä perjantai oli pitkän ajotauon ja rajattujen kierroksien takia haasteellinen. Kävin ennen kisaa Sveitsissä ajamassa simulaattorilla ja se auttoi. Olin hyvin hereillä ja tositoimiin päästiin.

- Lauantain aika-ajo oli meiltä aivan nappisuoritus. Omassa aika-ajoryhmässä olin Silver Cupin nopein, kokonaistuloksissa yhdeksäs ja nopein Lamborghini. Aina pystyy parantamaan, mutta ajomäärääni nähden nyt puhuttiin hyvin lähelle maksimisuorituksesta, Tujula aloittaa.


Kuuden tunnin osakilpailuun lähdettäessä autokunnan #14 tunnelmat olivat korkealla. Ensimmäisenä ajovuorossa ollut Konsta Lappalainen ehti nostaa autokunnan jo seitsemänneksi. Juuri ennen kuljettajanvaihtoa Lamborghinin vasen takarengas rikkoutui, mutta Lappalainen sai ajettua autonsa takaisin ratavarikolle, eikä tilanteessa kulunut kun noin 20 sekuntia ylimäärästä aikaa.


- Kisa lähti osaltamme todella hyvin käyntiin. Konsta onnistui nousemaan ennen rengasrikkoa seitsemänneksi ja luokkajohtoon. Eka tunti näytti todella hyvältä. Konstan ajovuoron viimeisellä kierroksella vasen takarengas tyhjeni hitaasti, mutta emme olleet siinä kohtaa menettäneet vielä mitään.

Kilpailun kaksi seuraavaa ajovuoro olivat varattu Tuomas Tujulalle.

- Homma näytti hyvältä, sain omalla ajovuorollani porukkaa kiinni ja stintin lopussa vauhtini oli todella hyvää. Noin kymmenen minuuttia ennen ensimmäisen stinttini loppua vasen takarengas räjähti varoittamatta radan nopeimpaan mutkaan sisälle käännettäessä. Se oli sitten tekemätön paikka.

- Pyörähdin viisi kertaa vaakatasossa ympäri ja päädyin päin rengasvallia. Hyvää tuuria kävi siinä, että ulosajoalue oli laaja, autoni vauhti ehti hidastua eikä se hajonnut osumasta kovin pahasti. Mutta jatkoon ei ollut enää asiaa. Jäimme rengasvalliin jumiin.


Emil Freyn Racing oli kisassa mukana kolmella Lamborghini-autokunnalla, joista jokainen kärsi samasta ongelmasta: vasen takarengas ei kestänyt ajovuoroja loppuun.

- Koko tiimin puolesta harmittaa. Meidän kolme autoamme olivat todella hyvässä vauhdissa, mutta jokaisen autokunnan kisa meni rengasrikon takia piloille. Jokainen niistä oli vielä erilainen ja ne tapahtuivat eri kohdissa rataa. Meillä oli kaikki avaimet kokonaiskilpailun sekä Silver Cup-luokan voittoihin. Meille viides sija kokonaiskilpailussa oli täysin mahdollinen, mutta nyt kävi näin. Huonoa tuuria.


Seuraavaksi Tuomas Tujula suuntaa katseensa Belgian Spahan, jossa 22.-23. kesäkuuta ajetaan Span 24 tunnin kilpailun viralliset testit. GT3-autojen kauden päätapahtuma Spa 24 tuntia on vuorossa 28.-31. heinäkuuta.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: GT World Challenge)bottom of page