top of page
  • Tuomas

Tujulan autokunnalle harmittava keskeytys Vallelungassa

Lamborghinin kuljettaja-akatemiassa ajavan Tuomas Tujulan, 23, sekä hänen autokuntansa #63 matka kauden kolmannessa Italian Super GT Endurance-sarjan osakilpailussa päättyi keskeytykseen. Neljännestä ruudusta kilpailuun startannut kolmikko joutui keskeyttämään reilun tunnin ajon jälkeen tekniseen vikaan.

Italian urheiluautojen Super GT Endurance-sarjan kauden kolmas osakilpailu päättyi Tuomas Tujulan osalta pettymykseen. Suomalaiskuljettajan Vincenzo Sospiri Racingin autokunta #63 ylsi aika-ajossa kauden parhaimpaansa. Tujula, Tanskan Frederick Schandorff sekä kilpailun aloittanut Hollannin Danny Kroes ampaisivat matkaan ruudusta neljä. Ensimmäisen ajovuoronsa lopulla Kroesin ajaman Lamborghinin takarengas tyhjentyi hitaasti ja autokunta menetti sijoituksia. Rengaspaineiden pudottua Lamborghini oli ajettava ratavarikolle renkaan vaihtoon. Ylimääräinen varikkopysähdys pudotti autokunnan sijalle yhdeksän.


Ajovuoronsa viimeisillä kierroksilla Kroes oli noussut yhden sijan, kun Lamborghini lähti nopeassa mutkassa hollantilaiskuljettajan käsistä päin rengasvallia. Tiimi käski Kroesin autosta ulos ja hetken päästä ratavirkailijat määräsivät hänet uudelleen autoon, jonka jälkeen Lamborghini vedettiin hiekasta takaisin radalle.

Kroes sai ajettua auton ratavarikolle, jonka jälkeen oli Tuomas Tujulan vuoroa jatkaa kilpailua. Lappeenrantalaiskuljettaja ei päässyt ajamaan kuin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen moottorin hätävalot aloittivat vilkuttamisen ja Tujulan oli ajettava autonsa ratavarikolle ja keskeytettävä.

- Tämän kisan voisi kiteyttää sanomalla, että kisa oli sitä kuuluisaa motorsporttia. Alku oli taas meiltä ihan pirun hyvä, mutta sitten hidas rengasrikko auton vasemmassa takarenkaassa pakotti ylimääräiselle ratavarikkokäynnille. Tiimi ja rengasvalmistaja tutkivat, miksi rengas pääsi tyhjenemään.

- Renkaanvaihdon jälkeen Kroesille sattui harmittava ulosajo juuri ennen kuljettajanvaihtoa. Hän itse epäili, että auton jarruissa olisi ollut jotain vikaa. Vaikka meille tuli taas ylimääräinen varikkopysähdys niin kärki ei päässyt kuin reilun 30 sekunnin karkumatkalle. Kyytimme oli hyvää, joten tuollaisen eron olisi parin tunnin aikana pystynyt ajamaan kiinni.

Kun Kroes oli poistunut ulosajonsa jälkeen autosta niin myös Tujula ehti varikolla lähes vaihtaa niin sanotusti siviilit päälle.

- Tuli kiire pukea ajovarusteet uudelleen päälle, kun saimme tiedon, että autoa ollaan ajamassa kohti ratavarikkoa. Puin päälleni, hyppäsin pikahälytyksellä autoon ja ajoin noin 20 minuuttia omaa vuoroani, jonka jälkeen jouduimme keskeyttämään. Autostamme oli ulosajossa mennyt jotain rikki. Moottori- ja öljynlämmöt nousivat rajusti, joten siinä tilanteessa ei kannattanut enää moottoria rikkoa, Tujula kertoo.

- Itselleni positiivinen signaali tästä kisasta oli se, että pystyin raajarikkoisella autollamme ajamaan selkeästi joukon nopeimmat kierrosajat. Se oli jopa yllättävää.

Urheiluautojen Italian Super GT sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Sprint-sarjan osakilpailuilla Mugellossa. Viikonlopun ohjelmaan kuuluu lauantaina ja sunnuntaina ajettavat osakilpailut.

- On vain hyvä juttu, että tällaisen viikonlopun jälkeen pääsee nopeasti takaisin rattiin ja saa ajaa kaksi kisaa perä jälkeen. Tänään näin ja kahden viikon kuluttua jatketaan, Tujula summaa.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuva: Acisport)


Tuloksia; ITALIAN SUPER GT Endurance 3 tuntia Vallelunga, Italia:

1. Imperiale Racing #32 (Kikko Galbiati (ITA), Giovanne Venturi (ITA), Alex Frassineti (ITA)) Lamborghini Huracán GT3 Evo: 3:00,40

2. Vincenzo Sospiri Racing #19 (Raffaele Giammaria (ITA) Leonardo Pulcini (ITA), Yuki Nemoto (JPN)) Lamborghini Huracán GT3 Evo: + 6,438

2. BMW Team Italia #7 (Stefano Comandini (ITA), Marius Zug (GER), Alexander Sims (GBR)) BMW M6 GT3: + 1:22,999

Vincenzo Sospiri Racing #63 (Danny Kroes (NED), Frederick Schandorff (DK), Tuomas Tujula (FIN)), Lamborghini Huracán GT3 Evo: keskeytys tekniseen vikaan

Italian Super GT Endurance sarjan

pistetilanne 3/4 osakilpailun jälkeen:

1. BMW Team Italia #7 BMW 34

2. Imperiale Racing #32 Lamborghini 32

3. AF Corse #71 Ferrari 29

4. Vincenzo Sospiri Racing #19 Lamborghini 25

5. Audi Sport Italia #12 Audi 24

6. Vincenzo Sospiri Racing #63 Lamborghini 21
bottom of page