top of page
  • Tuomas

Spa 24 tuntia: Tuomas Tujula starttaa lauantaina ensi kertaa GT-autojen klassikkokilpailuun

Garage59-tallin Aston Martin GT3 -autokunnan #159 Tuomas Tujula osallistuu tulevana viikonloppuna ensimmäistä kertaa GT-urheiluautojen vuoden ehdottomaan kohokohtaan, Span 24 tunnin ajoon Belgiassa. Moottoriurheilun klassikkokilpailujen joukkoon kuuluvalla kestävyysajolla on pitkät perinteet, sillä ensimmäisen kerran Spa-Francorchampsin rataa on kierretty kellon ympäri kilpaa vuonna 1924.

Span 24 tunnin ajo kerää maailman johtavimmat GT-tiimit ja -kuljettajat kilpailemaan Spa-Francorchampsin radalla ajettavan kestävyysautourheilun klassikkotapahtuman voitosta. Tulevana viikonloppuna paikalla on kaikkiaan 58 GT3-luokan autokuntaa, joista brittiläisen Garage59 -tallin #159 Aston Martin GT3 -autoa tulevassa kilpailussa ajavat Tuomas Tujula, Ranskan Valentin Hasse-Clot, Tanskan Nicolai Kjærgaard ja Iso-Britannian Alex MacDowall.


- Vähän jännittää. Ensimmäinen 24 tunnin kilpa-ajo minulle koskaan. Uuden edessä ollaan. Kun saavuin Span ratavarikolle niin fiilis oli heti, että nyt edessä on isot karkelot, joissa en aiemmin ole mukana ollut. Tätä on jo pitkään odotettu. Hieno virstanpylväs itsellenikin olla viimein tämän tason ympyröissä kilpailijana mukana.

- Ei tässä auta kuin pitää pää alhaalla ja tehdä kovasti hommia, sillä olemme kokeneempia kuljettajia monessa asiassa perässä. Pyrin maksimoimaan oman tekemiseni ja minimoimaan kaikki mahdolliset virheet. Jokaisella jaksolla tulee uutta opittua, se on varma. Neuvoja ja vinkkejä voi kuka tahansa kokenut kuljettaja antaa, mutta etukäteen sitä ei koskaan tiedä, mitkä niistä auttavat itseäsi. Urani jatkon kannalta oma kokemus on kaikkein tärkein asia ja sitä aion täältä kerätä mahdollisimman paljon, Tujula muistuttaa.


Span 24 tunnin ajon 58 autokunnan näyttävä startti seitsemän kilometrin pituiselle radalle tapahtuu lauantaina klo 17:30 Suomen aikaa lentävällä lähdöllä. Maaliin kilpailijat liputetaan 24 tuntia myöhemmin sunnuntaina klo 17:30. Tujula kertoo, että vuorokauden mittainen kilpa-ajorasitus jaetaan autokunnassa tasaisesti neljän kuljettajan kesken. Ennakkoarvioiden mukaan ja säästä riippuen, kilpailun kesto kilometreissä on reilut 3 500 km. Yksi kuljettaja saa ajaa omalla ajovuorollaan maksimissaan kolme tuntia putkeen.

- Alustavasti on sovittu, että ajovuorot meidän neljän kesken jakautuvat tasaisesti. Lauantaina siitä tehdään lopullinen päätös. Ja pelataan tilanteen mukaan. Itselleni ei ole merkitystä, ajanko enemmän päivällä vai yöllä.


Myös kilpa-autoa pitää huoltaa, vaihtaa renkaat ja tankata.

- Tankkaushuoltoja on eniten. Jokaisen autokunnan pitää suorittaa vuorokauden aikana yksi neljän minuuttia kestävä pakollinen varikkopysähdys, jonka aikana voi autoihin voi vaihtaa uudet jarrut ja jarrupalat. Tämä pysähdys on lisätty sääntöihin turvallisuussyistä.

Span klassikkokilpailuun osallistuu myös Aston Martinin virallinen #95 tehdasautokunta.

- Uskon, että saamme heiltä apua automme säätöihin ja he puskevat myös meitä eteenpäin. Toivotaan, että he pystyvät kamppailemaan kokonaiskilpailun voitosta ja siinä vanavedessä pystyisimme hyödyntämään heidän vauhtiaan ja kilpailemaan mahdollisimman vahvasti sijoituksista omassa Silver Cup -luokassamme.

- Edessä on kauden kohokohta. Luotto on kova siihen, että olemme tehneet ennakkovalmistelut viimeisen päälle kuntoon. Toivottavasti saataisiin puhdas kisa aikaiseksi ja päästäisiin ongelmitta ajon maaliin. Jos näin tapahtuu niin uskon, että autokuntamme löytyy Silver Cup -luokassa kohtuullisen korkealta tulosluettelosta, Tujula sanoo.


Span 24 tunnin ajo käynnistyy ensi lauantaina Belgiassa klo 17:30 Suomen aikaa ja päättyy sunnuntaina samalla kellonlyömällä. Span pitkä 24 tunnin ajon historia tuntee yhden suomalaisvoittajan, kun Markus Palttala voitti kilpailun BMW:llä vuonna 2015 yhdessä Hollannin Nick Catsburgin ja Saksan Lucas Luhrin kanssa.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: GT World Challenge)
bottom of page