top of page
  • Tuomas

Spa 24 tuntia: Tujula tiimeineen valmis GT-autojen klassikkotapahtumaan

Garage59-tallin Aston Martin GT3 -autokunnassa ajava Tuomas Tujula on saanut Belgian Spassa päätökseen ajon kaksipäiväiset viralliset testit, jotka valmistavat autokuntia urheiluautojen klassikkotapahtumaan Span 24 tunnin ajoon. Spassa ajetaan kellon ympäri kilpaa heinä-elokuun vaihteessa 29.7–1.8.

Span 24 tunnin ajo kerää heinä-elokuun vaihteessa maailman johtavimmat GT-tiimit ja -kuljettajat kilpailemaan Spa-Francorchampsin radalla ajettavan kestävyysautourheilun klassikkotapahtuman voitosta. Brittiläisen Garage 59 -tallin #159 Aston Martin GT3 -autokunnan #159 24 tunnin ajossa muodostavat Tuomas Tujula, Ranskan Valentin Hasse-Clot, Tanskan Nicolai Kjærgaard ja Iso-Britannian Alex MacDowall.


Kahden päivän testeissä Span seitsemän kilometrin mittaista rataa kierrettiin neljässä eri jaksossa: kolmen tunnin ajojaksoissa aamupäivällä ja viiden tunnin ajojaksoissa iltapäivällä. Paikalla oli yhdeksän autonvalmistajan joukkueet ja kaikkiaan 61 autokuntaa.


Tiistai oli Spassa sateinen,kun eilen keskiviikkona tiimit pääsivät testaamaan kuivalla radalla.

- Tiistaina rata oli koko päivän märkä. Oli ihan hyvä päästä ensimmäistä kertaa kiertämään Span rataa ja ajamaan Aston Martinia sateella. Päivän aikana nähtiin todella paljon punaisten lippujen aiheuttamia keskeytyksiä, mutta tiimimme ja itse sain hyvää informaatiota sadekelin säädöistä.

- Eilen pääsimme ajamaan koko päivän kuivalla radalla. Saimme autosta paljon dataa, ja pystyimme kokeilemaan eri säätöjä ja läpiviemään suunnitellun testiohjelman ilman murheita. Myös eilen punaisten lippujen aiheuttamia keskeytyksiä oli häiritsemässä testiohjelmamme läpiviemistä usein, mutta sain ajettua suunnitellun määrän kierroksia. Ja vauhtimme oli kohtuullisen lupaavaa, Tujula kertoo.


Kuljettajanelikon keskinäistä kisaohjelmaa ei ole vielä päätetty. Yksi kuljettaja saa ajovuorollaan ajaa kilpailussa maksimissaan kolme tuntia putkeen. Tujula epäilee, että nelikko ajaa tulevassa kisassa tasaisesti kahden pysähdyksen taktiikalla.

- Itselleni ei ole merkitystä, ajanko enemmän päivällä vai yöllä. Veikkaan, että kukin meistä ajaa kaksi ajovuoroa kerralla, jonka jälkeen vaihdamme kuljettajaa. Neljän kuljettajan avulla vuorokauden aikana koettava rasitus jakautuu tasaisemmin ja paremmin. Kun ainakin vanhempieni kertoman mukaan omaan hyvät unenlahjat, niin en usko, että 24 tunnin ajossa lepovuorollani nukahtaminen ei minulle tuota ongelmia.

- Hoidetaan viikon kuluttua ajettavat GT World Challenge Eurooppa Sprint Cup -sarjan osakilpailut pois alta, jonka jälkeen valmistautuminen ja keskittyminen Span 24 tunnin ajoon voi alkaa. Suunnitelmissa on suorittaa pidempiä aerobisia treenejä hieman epäsäännöllisinä vuorokauden aikoina, jotta kroppani tottuu tulevaan rasitukseen, Tujula kertoo.


Urheiluautojen GT World Challenge Europe Sprint Cupin seuraavat osakilpailut ajetaan 2.–4. heinäkuuta Misanossa Italiassa.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: GT World Challenge)

bottom of page