top of page
  • Tuomas

Spa 24 tuntia on Tuomas Tujulalle kauden päätapahtuma

Lamborghinilta tehdastukea nauttivan sveitsiläisen Emil Frey Racingin Lamborghini Huracan GT3 Evo #14 on valmiina Spa 24 tunnin kestävyysajon haasteisiin. Urheiluautojen GT3-luokan klassikkokilpailussa menestystä autokunnassa #14 hakevat Tuomas Tujula, Konsta Lappalainen ja Stuart White.

Maailman johtavat GT-tiimit ja -kuljettajat kilpailevat tulevana viikonloppuna Spa-Francorchampsin radalla 24 tunnin klassikkotapahtumassa. Urheiluautojen kestävyysajolla on pitkät perinteet, sillä ensimmäisen kerran Spa-Francorchampsin rataa kierrettiin kellon ympäri kilpaa jo vuonna 1924.


Tulevana viikonloppuna ajon arvostettua voittoa tavoittelee kaikkiaan 65 GT3-luokan autokuntaa. Vuosi sitten samassa kilpailussa Silver Cup-luokassa kolmanneksi ajanut Tuomas Tujula, 25, kilpailee Spassa sveitsiläisen Emil Frey Racingin Silver Cup-luokan Lamborghini Huracan GT3 Evo autokunnassa #14, yhdessä Konsta Lappalaisen ja eteläafrikkalaisen Stuart Whiten kanssa.


Kolmikko starttaa rankkaan kilpailuun luottavaisena. Kilpailuun valmistavat kaksipäiväiset testit ajettiin jo kesäkuun puolella, ja ne sujuivat autokunnan osalta loistavasti.

- Jokainen meistä oli hyvässä vauhdissa ja ajoimme koko ajan jokaisen ajosession aikana Silver Cup-luokassa erittäin kilpailukykyisiä aikoja. Saimme rakennettua vauhdillisesti hyvän pohjan kilpailuviikonlopulle. Emme ole aiemmin tällä kaudella onnistuneet testeissä odotetulla tavalla, mutta nyt olimme vauhtimme osalta paremmin niin sanotusti alueella. Ja se toi hyvää fiilistä tiimin sisällä meille kaikille, Tujula toteaa.


Tujulan autokunta #14 kilpailee kolmella kuljettajalla, kun suurin osa Silver Cup-tiimeistä ajattaa neljää kuljettajaa.

- Tämä oli tietoinen valinta ja hyvä tilaisuus meille kolmelle saada kokemusta siitä, mitä kuljettajalta vaaditaan pitkässä kilpailussa ylimmällä Pro-tasolla. Siellä ajopaikat on rajattu kolmeen kuljettajaan. Spa 24 on hyvä virstanpylväs ja kokemus tulevaisuutta ajatellen. Kolmella kuljettajalla autokunnan suoritusvarmuus on parempi, kun taas neljällä kuljettajalla ajettaessa fyysinen rasitus ei muodostu yhtä suureksi.

- Emme ole vielä päättäneet, kuinka kauan autoa kukin kuljettaja kerrallaan ajaa. Yksi ajovuoro on tunnin ja kahden tietämillä. Kolmen tunnin stintin (ajovuoron) säännöt vielä sallisivat, mutta jos ajaa niinkin pitkään niin hetkellinen kuormitus nousee aika kovaksi ja se yleensä kostautuu kisan myöhemmässä vaiheessa. Autokuntamme jokaisella kuljettajalla on kokemus 24 tunnin kilpailusta, mutta tuleva kisa on meille jokaiselle ensimmäinen kolmella kuljettajalla, Tujula muistuttaa.


Vuosi sitten Tujula ajoi uransa ensimmäisessä 24 tunnin kilpailussa Spassa maaliin ja palkintopallille. Tulevassa kilpailussa autokunnan tavoite on vähintäänkin sama.

- Vauhtimme on ollut todella hyvällä tasolla, mutta meillä on tänä vuonna ollut liikaa epäonnea matkassa. Mielellään sitä voittaisi pitkästä aikaa. Mutta pitkässä kilpailussa voi sattua mitä tahansa, ja edessämme on yksi koko autourheilukalenterin haastavimmista kilpailuista.


Tänä vuonna Silver Cup-luokan taso on myös poikkeuksellisen kova ja luokassa matkaan lähtee 18 autokuntaa, joka on suurin määrä ilmoittautuneita koskaan.

- Ensimmäinen tavoitteemme on päästä maaliin. Ja ei me Belgiaan jostain nelossijasta matkata taistelemaan. Kilpailu sitten näyttää, millaiset mahdollisuudet meillä on pärjätä. Henkilökohtaisella tasolla Spa 24 on kauden paras näytönpaikka. Lähdetään tekemään oma paras suoritus ja näyttää samalla tasoni ammattilaisten joukossa.

- Sarjan kannalta Spa 24 tarjoaa suuren määrän isoja pisteitä. Jos voitamme niin nousemme sarjasijoituksissa ylöspäin ja taistelemme kahden heikosti menneen kisan jälkeen Endurance Cupin mestaruudesta. Monelta kantilta meille iso kisa, joka määrittää osaltamme koko kautta, Tujula muistuttaa.


Spa 24 tunnin ajo käynnistyy lauantaina Belgiassa klo 17:45 Suomen aikaa ja päättyy sunnuntaina samalla kellonlyömällä. Tulostiedot ja kilpailun live-seuranta osoitteessa www.totalenergies24hours.com/live

bottom of page