top of page
  • Tuomas

Lupaava testivauhti siivittää Tuomas Tujulan Italian Super GT-sarjan avaukseen

Italialaisen urheiluautovalmistajan Lamborghinin kehitysohjelmaan valittu Tuomas Tujula, 23, aloittaa kilpailukautensa tulevana viikonloppuna Italian Mugellossa. VSR:n (Vicenzo Sospiri Racing) Lamborghini Huracán GT3 -autolla Italian Super GT -sarjassa kilpaileva Tujula lähtee kauden avausviikonloppuun onnistuneen testijakson jälkeen luottavaisena.

Lähes viiden kuukauden mittainen pandemiatauko Italian kansainvälisissä ratasarjoissa päättyy, kun urheiluautojen Italian Super GT -ratasarjan moottorit käynnistetään tulevana viikonloppuna Italian Mugellossa. Edessä on tiivis loppukausi, sillä maaliskuulta eteenpäin suunnitellut tapahtumat viedään läpi vuoden viimeisellä puoliskolla. Lamborghinin tehdastiimissä kilpailevan Tuomas Tujulan kausi venyy pitkälle loppuvuoteen, sillä kahdeksan viikonlopun mittainen Super GT -sarja päättyy vasta Suomen itsenäisyyspäivänä joulukuussa.

Tujula matkusti Italiaan jo juhannusviikolla kesäkuussa. Entisen F1-kuljettaja Vicenzo Sospirin omistama ja Lamborghinia Super GT-sarjassa ajattava VSR-tiimi testasi kalustoaan kesäkuussa Imolassa ja Misanossa sekä heinäkuussa Vallelungassa ja Mugellossa.


Tujula kertoo, että testit sujuivat hyvin ja kaikki on valmista tulevaan.

- Ensimmäisissä testeissä huomasin, että taukoa on takana ollut. Muutaman kierroksen jälkeen sain ruosteet ranteistani karistettua, ja siitä lähti positiivinen kehityskäyrä ylöspäin niin oman ajamiseni kun myös automme kehityksen suhteen.

- Viimeisissä testeissämme Mugellossa olimme jo hyvässä vauhdissa. Kisasimulaatiossa meillä oli vielä hieman tekemistä, mutta yhdellä kierroksella olimme nopeita. Tuntuma autoomme oli hyvä ja olin omaan tekemiseeni tyytyväinen. Pitkin testejä olin nopein Lamborghini-kuljettajista, Tujula hymyilee.


Kauden avauskilpailu Mugellossa ajetaan tyhjille katsomoille ja tallien henkilömäärä on rajattu minimiin. Jokainen kuljettaja saa tuoda rata-alueelle yhden avustajan tai vieraan. Tulevana viikonloppuna ajettavassa kolmen tunnin mittaisessa endurance-kilpailussa Tujula jakaa autonsa ajovuorot Tanskan Frederik Schandorffin sekä Hollannin Danny Kroesin kanssa. Kunkin kuljettajan ajovuoro on määrätty 55- 65 minuutin mittaiseksi.


Italian Super GT -sarjassa eri automallien suorituskykyeroja tasoitetaan BoB (Balance of Perfomance) -järjestelmän avulla. Esimerkiksi Tujulan Lamborghiniin on viikonlopulle lisätty sata ylimääräistä kiloa.

- Olen muutamaan otteeseen Mugellossa ajanut, tykkään radasta, joka on haastava ja joka mittaa taitoja. Lamborghini GT3-autoille määrätty BoB ei ole meille hyvä tai edullisin, mutta yritetään pärjätä niillä kiloilla ja rajoituksilla, mitkä on määrätty. Automme suorituskykyä rajoittaville toimenpiteille en voi mitään, joten en niitä myöskään mieti. Hyvien testien jälkeen odotan Mugellon avausviikonlopulta lupauksia herättävää tulosta.


Kauden ensimmäinen Italian Super GT -viikonloppu käynnistyy myös syksyn F1-kalenterissa debytoivan Mugellon moottoriradalla perjantaina, jolloin ohjelmassa on kahdet vapaat harjoitukset. Lauantaiaamuna ajetaan viikonlopun kolmannet vapaat harjoitukset, joiden jälkeen klo 13:40 Suomen aikaa ohjelmassa on kolmeosainen aika-ajo, jossa jokaisen autokunnan kolmen kuljettajan yhteenlaskettu kierrosaika ratkaisee lähtöruudun sunnuntain kilpailuun. Kauden ensimmäinen kolmen tunnin mittainen Super GT Endurance -kilpailu käynnistyy sunnuntaina klo 15:40 Suomen aikaa.

(teksti: Marko Mäkinen, valokuvat: VSR)

ITALIAN SUPER GT KILPAILUKALENTERI 2020:

17.-19.7. Mugello (endurance)

31.7.-2.8. Misano (endurance)

28.-30.8. Imola (sprint)

18.-20.9. Vallelunga (endurance)

2.-4.10. Mugello (sprint)

16.-18.10. Monza (endurance)

6.-8.11. Monza (sprint)

4.-6.12. Vallelunga (sprint)

bottom of page